SELAMAT DATANG

Selamat datang ke  Institut Pendidikan Hira'

Institusi Pendidikan Hira' (IPH) merupakan sebuah institusi pendidikan yang menyediakan pendidikan yang seimbang dan bersepadu yang teletak di Selangor, Malaysia. IPH menawarkan sistem pendidikan Islam yang merangkumi kurikulum akademik, deeniyyah (agama),kegiatan ko-kurikulum dan aktiviti-aktiviti luar darjah bagi membentuk para pelajar dengan keperibadian muslim yang unggul. Institut Pendidikan Hira' telah ditubuhkan pada 1985 dengan hanya sebuah sekolah rendah. Kini setelah lebih 30 tahun penubuhannya, terdapat sekolah rendah, sekolah menengah berasrama, dan ma'had tahfiz telah berjaya ditubuhkan dan bilangan pelajar keseluruhannya melebihi 1000 orang.

MAKLUMAN DARIPADA JABATAN KEWANGAN

KLIK DI SINI

Syarat Kemasukan TSM

Maahad Tahfiz Al-Quran

  1. Dapatkan borang di Pejabat Sekolah Menengah dan isi dengan lengkap. Sertakan 3 keping gambar anak berukuran pasport dan 1 salinan surat beranak.pendaftaran juga boleh dibuat secara online dengan muat turun borang pada laman web sekolah www.hira.edu.my.
  2. Surat panggilan untuk Ujian Diagnostik (anak) dan temubual ibu bapa (permohonan baru) akan dikeluarkan. (Julai-Ogos)
  3. Hari Ujian Diagnostik dan Temubual ibu bapa. (Ogos-September)
  4. Keputusan Ujian Diagnostik dikeluarkan sekitar bulan September-Oktober
  5. Seminar Kemasukan kepada semua ibubapa yang ditawarkan akan diadakan pada bulan Ogos setiap tahun untuk pihak sekolah menerangkan visi, misi, falsafah Pendidikan hira dan Pembangunan Hira serta prestasi sekolah kepada ibubapa.
  6. Surat tawaran akan dihantar sekiranya berjaya mendapat tempat di Mahaad Tahfiz Hira.
  7. Sebarang pertanyaan sila hubungi pejabat SMI/Mahaad :0332647612
  8. Pengetua: 019 280 2180 : Bat Kamaruzzaman

BERITA TERKINI

LIHAT SEMUA

Like Us on Facebook

Facebook SMIH

Facebook SRIH

TOP